Haber

Sancar, HDP Meclis Grup Toplantısı’nda konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, askeri kurumların envanterinde 400’den fazla nakliye helikopteri bulunduğunu belirterek, “Bu helikopterlerle en az 4 bin kişilik tam donanımlı arama kurtarma grubu 8 saat içinde Hatay’a gönderilebilirdi. en geç saat, neden olmasın?” söz konusu.

Sancar, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada Kahramanmaraş ve Hatay’daki depremlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bölgedeki tabloyu kelimelerle ifade etmenin çok zor olduğunu ifade eden Sancar, “Depremde yıkılmayan bir ülke olmak, depremden sonra doğru olanı yapmanın yollarını bulmak, hükümetin yaptığını yapmamak” dedi. İktidarın toplumun dayanışma ve yardımlaşma gücünü etkisiz hale getirmesinin önüne geçmek için medya ve taraftarlar depremin ardından daha çok sorgulama ve konuşma yaptı. dedi.

Sancar, hükümetin toplumun enerjisini etkisiz hale getirme ve bastırma çabasının yeni olmadığını, bu tavrını büyük felaketin ortasında bile sürdürdüğünü savundu.

Sancar, toplumun dayanışma enerjisinin doğru yönlendirilmesi halinde, “Ancak karşımızda buna engel olan bir iktidar ve devlet var. Amaç belli, ‘toplum kendi ayakları üzerinde dursun’ diye yaptılar. Enerjinin formu oluşmaz. Bir toplum imajı yaratmak istediler.” ifadeleri kullandı.

“Neden böyle ağır bir yıkım, felaket meydana geldi?”

Sancar, depremin hemen ardından partisinin sahada vatandaşlara destek olmak için büyük çaba sarf ettiğini, yüzbinlerce insanın da aynı duygularla hareket ettiğini söyledi.

“Neden böyle ağır bir yıkım, felaket meydana geldi?” Soruyu soran Sancar, şöyle devam etti:

“‘Asrın depremi’ denilerek üstü örtülecek, üstü kapatılacak, sıradanlaştırılacak bir durum yok. Maraş bölgesinin deprem kuşağı olduğu biliniyor. Uzmanlar, devlet kurumları ve meslek kuruluşları bu gerçeği biliyor. Neden çalışma yapılmadı Kurumlara savaş açtılar, keyfilik bu rejimin temel amacı oldu. Bunun sonuçlarını büyük kayıplarla yaşıyoruz.”

Başta AFAD olmak üzere birçok ilgili kurumun Kahramanmaraş için rapor hazırladığını belirten Sancar, raporlarda yer alan önlem ve önerilerin dikkate alınmadığını ve gereğinin yapılmadığını savundu.

Mimar ve mühendislerin yapı denetim sürecinin dışında tutularak denetimlerin özel sektöre devredildiğini belirten Sancar, “Güç ve beceriksizlikle yönettiği devlet kurumları da çürümüş binalar gibi çöktü ama halkın üzerine çöktü. , memleketin üzerine.Büyük binalarla,yollarla,havaalanlarıyla övünürler ama hepsi halkın üzerine yıkılır.20 yıldır bilimden uzak,hayatı hiçe sayan bir anlayışla beton döktüler.Bunu halka sundular. görkemli törenlerle ‘hizmet’ olarak.” dedi.

“Neden 72 saat gecikti?”

Depremin ardından devlet organlarının organize olamadığını öne süren Sancar, “Neden hızlı önlem alınmadı? Ne sakıncası vardı? Neden devlet kurumlarının imkan ve kapasiteleri bir an önce devreye girmedi? Sivil neden harekete geçmedi?” ve resmi arama ekiplerinin bir an önce bölgeye sevk edilmesi Kamu ve özel şube ekiplerinin elindeki kurtarma araçlarının, “İş makineleri ve vinçler neden çalıştırılmadı? Neden 72 saat gecikti? Ne bekleniyordu?” diye sordu.

Sancar, “Uzmanlar, gerekli hazırlıklar zamanında yapılırsa 4 saatin harekete geçilmesi için yeterli olduğunu söylüyor. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere sorumlu herkesin bu soruları yanıtlaması gerekiyor. Sadece yanıt vermeleri değil, hesap vermeleri de gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Hükümetin bu soruları tehdit ederek geçiştirmeye çalıştığını belirten Sancar, şöyle devam etti:

“Devlet nerede?” “72 saat vinçleri, kepçeleri, yardım tırlarını yollarda bekliyorum. Ama insan yaşamının söz konusu olduğu alanlarda neden kafa karışıklığı yaşandı. Askeri kurumların envanterinde 400’den fazla nakliye helikopteri bulunuyor. Bu helikopterler en çok Hatay’a naklediliyor. “En az 4 bin kişilik tam teşekküllü ve donanımlı bir arama kurtarma grubu 8 saatin sonunda gönderilebilirdi. Neden yapılmadı? Arama kurtarma konusunda en deneyimli madenciler neden gitmek için bekliyorlardı? Bölge mi? Ölümlerin sorumlusu belli. Bu çürümüş, yozlaşmış bir enkaz zihniyetidir.”

“Tek tek açıklamak zorundasın”

Sancar, “Türkiye Tek Yürek” adıyla yayınlanan ortak yardım kampanyasına da değinerek, “20 yıllık iktidarınızda ne yaptınız? Hiçbir şey yapmadınız? Bu çürümüş binaları imar affıyla yasal hale getirdiniz. Nereye harcadınız? deprem vergileri ne kadar ve nereye gitti bu yardım tek tek anlatmak lazım artçı malum herkes çadır istiyor çadır bile göndermedin. ifadeleri kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sancar, deprem sonrası sorumlu konumunda oturan kimsenin istifa etmediğini belirterek, depremin sonuçlarının sorumluluğunu sadece müteahhitlere yüklemenin yanlış olduğunu, ihmali olan herkesin hesabının sorulması gerektiğini söyledi.

Sancar, “10 il, ilçe ve köy olay yeri. Bunlar cinayet mahalli. Enkaz kaldırırken buna dikkat edilmeli. Hükümeti uyarıyoruz, cesetler enkaz altındayken enkaz kaldırma çalışmasına devam edemezsiniz.” .Önce cenazeler olacak.Ölene ve geride kalanlara saygısızlıktır,hakarettir,suçtur.İnsanların gömülme ve yas tutma hakkı vardır.Bu hakkı kimse ihlal edemez.İnsanlar geçemez. yakınlarını defnetmeden yas sürecini yaşatıyorlar. Bu travma nesiller boyu devam ediyor. Bunu yapamazsınız. Onlara yaptırmayacağız, yaparsanız da hesabını vereceğiz.”

HDP Küme Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, toplantının başında herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu